Πομποδέκτες PMR/LPD

sv3ora

Μάθετε τα πάντα για αυτές τις υπέροχες συσκευές!

 

Μειώστε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας PMR/LPD και φτιάξτε

το δικό σας αυτόνομο δίκτυο, με μερικά έξυπνα τεχνάσματα και ελάχιστο κόστος!

 

Πως ανακάλυψα τα PMR

Ως χρήστης CB στο παρελθόν, θεωρούσα καταπληκτικό το γεγονός ότι με μία φορητή συσκευή CB, μπορώ να επικοινωνώ με φίλους ασύρματα. Η φορητότητα αυτών των συσκευών, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, αφού μπορούσα πλέον να βρίσκομαι μακρυά από το εργαστήριο και να απολαμβάνω την επικοινωνία. Τότε συνήθιζα να αγνοώ τα τρωτά σημεία τους τα οποία διαπίστωνα, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος όγκος τους, οι ογκώδεις και βαριές μπαταρίες, οι μεγάλες κεραίες και... τα παράσιτα. Μιλάμε για εποχή προ ευρείας χρήσης των κινητών τηλεφώνων ή έστω όταν αυτά ήταν μεγάλα σαν τούβλα.

 

Η πρώτη μου επαφή με τους πομποδέκτες UHF, ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1999-2000, όπου με την τότε παρέα προμηθευτήκαμε 2 ζευγάρια PMR από τοπικό κατάστημα. Νομίζω τότε δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα και αν υπήρχε, δεν τα είχα δει σε κανένα κατάστημα εδώ, δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν. Θυμάμαι ατελείωτες ώρες συνομιλιών από σπίτι σε σπίτι, ειδικά τις πρώτες μέρες. Αυτό όμως που μου έκανε ιδιέταιρη εντύπωση, έχοντας ήδη την εμπειρία των φορητών CB, ήταν το μικρό τους μέγεθος και βάρος σε σχέση με τα CB, η ποιότητα του ήχου, αλλά και η χαμηλή κατανάλωσή τους. Φυσικά δε δοκιμάσαμε ποτέ επικοινωνία πάνω από 1Km, συνεπώς αγνοούσαμε τα πρωτερήματα του CB έναντι των PMR.

 

Όταν μετά από μερικά χρόνια, απέκτησα τη ραδιοερασιτεχνική άδεια, δεν υπήρχε προφανής λόγος για εμένα να χρησιμοποιήσω πια τα PMR. Με την άδειά μου, μπορούσα πλεον να μιλάω με άλλους ραδιοερασιτέχνες τοπικά, αλλά και μέσω αναμεταδοτών. Το πρόβλημα όμως εμφανίστηκε όταν χρειάστηκε να μιλήσω με ανθρώπους που δεν κατείχαν ραδιοερασιτεχνικές άδειες, όπως φίλοι και συγγενείς, άσχετοι επί το πλείστον με το ραδιοερασιτεχνισμό, πόσο μάλον με την απόκτηση σχετικής άδειας.

 

Συνηθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, οι άνθρωποι αυτοί, θεωρούσαν αυτονόητη προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν, μία συσκευή παρόμοιων διαστάσεων, βάρους και αυτονομίας με το κινητό. Οτιδήποτε μη πρακτικό, απλώς δεν επρόκειτο να το χρησιμοποιήσουν καθημερινά. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση “δεν μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο με αυτό, θα με κοιτάνε περίεργα.” ή “θα κουβαλάω αυτό το πράγμα μαζί μου;”, ξεχνώντας ότι τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας γίνονται όλο και πιο ογκώδη όσο περνάνε τα χρόνια, εξ’ αιτίας των νέων δυνατοτήτων τους και παρ’ όλα αυτά, επιμένουμε να τα κουβαλάμε μαζί μας!

 

Το πιο δύσκολο πράγμα, είναι να πείσεις κάποιον μη ραδιοερασιτέχνη, να χρησιμοποιήσει μία φορητή συσκευή, εαν αυτή δε μοιάζει με το κινητό τηλέφωνο που έχει συνηθίσει. Αλλά γιατί να κατηγορούμε τους άλλους, αφού ακόμη και εμείς οι ραδιοερασιτέχνες, συνήθως δύσκολα χρησιμοποιούμε φορητούς πομποδέκτες πέρα από το ραδιοερασιτεχνικό μας κύκλο ή ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες, και ένας λόγος είναι  για να μην προκαλούμε τα βλέματα με αυτές τις “περίεργες” στα μάτια των άλλων συσκευές. Γιατί δεν είδα ποτέ κανένα ραδιοερασιτέχνη να πηγαίνει για ψώνια ή για καφε σε πολυσύχναστους δρόμους έχοντας το φορητό αγκαλιά, τουλάχιστον όχι στην πόλη που ζω!

 

Για τη συνομιλία με φίλους και συγγενείς, έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένα φορητό μικρών διαστάσεων και βάρους, που να μην προκαλεί ιδιαίτερα τα βλέματα, να είναι εύχρηστο, να μη χρειάζεται άδεια και κυρίως να είναι φθηνό. Φορητά της τάξης των 250 Ευρώ είναι ήδη ακριβά για πολλούς ραδιοερασιτέχνες, πόσο μάλλον για κάποιο μη ραδιοερασιτέχνη και πόσο μάλλον όταν απαιτούνται περισσότερα από ένα.

 

Τη λύση έδωσαν οι πομποδέκτες PMR που λειτουργούν στα UHF. Λόγω της υψηλής συχνότητας, οι κεραίες τους είναι πιο διακριτικές και πλησιάζουν περισσότερο το ιδανικό μήκος κύματος για τη συχνότητα (~70cm), σε σχέση με τις κεραίες των CB (~10m). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχουν μεγαλύτερη απόδοση, το οποίο συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για την ίδια περιοχή κάλυψης. Τα περισσότερα PMR που κυκλοφορούν στο εμπόριο πλέον (ακόμη και φθηνά μοντέλα), έχουν μπαταρίες ιόντων λιθίου, γεγονός το οποίο τα καθιστά ελαφριά και συνεισφέρει στη μείωση του όγκου τους. Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματά τους έναντι των CB, έχουν μία σημαντική διαφορά, την εμβέλειά τους.

 

Η κατά πολύ μειωμένη εμβέλεια των PMR σε σχέση με τα CB, εξ’ αρχής θεωρείται μειονέκτημα. Είναι πραγματικά όμως? Με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνουμε ότι και τα μεν και τα δε, είναι αναλογικοί πομποδέκτες, στους οποίους δεν μπορεί να γίνει και δεν επιτρέπεται η χρήση κρυπτογράφησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των συνομιλιών. Όσο και αν κάποια κινέζικα μοντέλα αγνοούν τις προδιαγραφές και χρησιμοποιούν αναλογικά scramblers, η χρήση αυτών των scramblers τα καθιστά αφενός παράνομα και αφετέρου μάλλον δεν έχει νόημα, αφού η κωδικοποίηση μπορεί να “σπάσει” πανεύκολα ή να ακουστεί από παρόμοιους πομποδέκτες που διαθέτουν scrambler. Συνεπώς οι συνομιλίες μας εξ’ ορισμού δεν είναι ιδιωτικές. Όμως, η κατά πολύ μικρότερη εμβέλεια των PMR, εξασφαλίζει περισσότερη ιδιωτικότητα των συζητήσεών μας, αφού το σήμα μας δεν μπορεί να ακουστεί σε μεγάλη απόσταση. Με απλά λόγια, τα PMR είναι καταλληλότερα για συνομιλίες σε μικρές αποστάσεις και εξασφαλίζουν ότι οι συζητήσεις μας δε θα ακουστούν σε ολόκληρη την πόλη.

 

PMR ή LPD;

Στο σημείο αυτό, θέλω να αναφερθώ στους πομποδέκτες LPD (Low Power Devices, μέγιστη ισχύς εξόδου 10mW), οι οποίοι κατά τη γνώμη μου παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους πομποδέκτες PMR, συνεπώς είναι χρήσιμο να τους γνωρίσετε, προτού αποφασίσετε τι θα αγοράσετε. Η μπάντα των LPD βρίσκεται στα 433MHz, σε αντίθεση με τα PMR που βρίσκονται στα 446MHz. Τα LPD δε χρειάζονται άδεια, όπως και τα PMR, διαθέτουν 38 υποτόνους και η χρήση τους είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των PMR. Στην πραγματικότητα, μπορεί να συναντήσετε μία εταιρία να πωλεί το ίδιο μοντέλο σε PMR αλλά και σε LPD. Επειδή οι συχνότητες των PMR και των LPD είναι σχετικά κοντά, κάποιες εταιρείες βγάζουν μοντέλα τα οποία έχουν και τις δύο μπάντες και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια από αυτές θα χρησιμοποιήσει. Παρακάτω αναφέρω τα πρωτερήματα και μειονεκτήματα των LPD, σε σχέση με τα PMR.

 

Προτερήματα LPD

·          Διαθέσιμα 69 κανάλια, ενώ τα PMR έχουν μόλις 8. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα βρείτε σχεδόν σίγουρα ελεύθερο κανάλι, ακόμη και σε πυκνοκατοικοιμένες περιοχές.

·          Η μέγιστη ισχύς εκπομπής είναι μόλις 10mW (στα PMR είναι 50 φορές μεγαλύτερη), το οποίο εξασφαλίζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ιδιωτικότητα των συνομιλιών σας, αφού αυτές δεν μπορούν να ακουστούν παρά μόνο σε μία ακτίνα μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων.

·          Λόγω της μειωμένης ισχύως εκπομπής, οι παρεμβολές από και προς τη δική σας παρέα συνομιλητών από τρίτους, μειώνονται δραστικά. Έτσι το ίδιο κανάλι και υπότονος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δύο παρέες άσχετες μεταξύ τους, αρκεί οι συνομιλητές της μίας, να απέχουν κάποια σχετικά μικρή απόσταση από την άλλη.

·          Λόγω της μειωμένης ισχύως εκπομπής, η διάρκεια της μπαταρίας των LPD είναι κατά πολλές φορές μεγαλύτερη. Έτσι δε χρειάζεται να είστε συνέχεια με το φορτιστή στο χέρι.

·          Λόγω της κατά πολύ μικρότερης ισχύως εκπομπής (50 φορές μικρότερη από αυτή των PMR), τα LPD είναι απολύτως ασφαλή για οικειακή χρήση, ακόμη και από παιδιά. Προσωπικά, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που με έκανε να εγκαταλείψω τα PMR για χάρη των LPD. Βέβαια, οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας, ακόμη και αυτής των PMR, θεωρώ ότι δε συγκρίνονται με εκείνες των κινητών τηλεφώνων, λόγω κυρίως της χαμηλότερης συχνότητας λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, γιατί πρέπει να δέχεστε 500mW ακτινοβολίας, όταν μπορείτε να δέχεστε μόλις 10mW, δηλαδή 50 φορές λιγότερη;

·          Η μπάντα των LPD έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα PMR, αφού συμπίπτει με συχνότητες της ραδιοερασιτεχνικής μπάντας των 70cm. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ακούσετε και ραδιοερασιτέχνες με το LPD σας, όταν εκπέμπουν σε διαμόρφωση FM σε αυτές τις συχνότητες. Φυσικά, λόγω της μειωμένης ισχύως εκπομπής, δεν μπορείτε να τους μιλήσετε, παρά μόνον αν βρίσκεστε πολύ κοντά τους. Για εκείνους τους λίγους μη αδειούχους που θέλουν να το ψάξουν περισσότερο, είναι μία καλή ευκαιρία να συζητήσετε στον αέρα με ραδιοερασιτέχνες και να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε το χόμπυ και να αποκτήσετε και εσείς ραδιοερασιτεχνική άδεια. Για τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες, η χρήση της μπάντας αυτής, σημαίνει ότι δε χρειάζεται να αγοράσουν κάποιο επιπρόσθετο δικό τους LPD για να μιλήσουν με μη αδειούχους φίλους τους ή μέλη της οικογένειάς τους, αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ραδιοερασιτεχνικό UHF πομποδέκτη τους.

·          Η μπάντα των LPD έχει επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα PMR, επειδή η μπάντα αυτή δεν είναι αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου σε επικοινωνίες φωνής. Στις συχνότητες των LPD, λειτουργούν μία πληθώρα ασύρματων συσκευών, όπως διακόπτες, κλειδιά αυτοκινήτων, αυτόματες γκαραζόπορτες, μετερεωλογικοί σταθμοί, συναγερμοί, συστήματα τηλεμετρίας, ακόμη και μετερεολογικά μπαλόνια. Αν σας αρέσει το “κινήγι” κρυμμένων πομπών, θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να ακούσετε στα LPD με λίγη υπομονή. Φυσικά δεν είναι ηθικό να ακούει κανείς τη γκαραζόπορτα του γείτονα στο LPD του. Παρ’ όλα αυτά, το να ακούει πότε η δική του γκαραζόπορτα ή το κλειδί του αυτοκινήτου του εκπέμπει χωρίς τη συγκατάθεσή του, ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο!

 

Μειονεκτήματα LPD

·          Μειωμένη εμβέλεια, αφού η ισχύς εκπομπής είναι κατά 50 φορές μικρότερη από εκείνη των PMR. Βέβαια όπως προενέφερα, το γεγονός αυτό, συνεπάγει και μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα.

 

Η “έξυπνη” αγορά;

Η επιλογή μεταξύ PMR ή LPD, καθώς και η αγορά ενός μοντέλου πομποδέκτη, αποτελεί προσωπική εκτίμηση του καθενός, ανάλογα με τις ανάγκες του και το πορτοφόλι του. Είναι δύσκολο να προτείνει κανείς ένα συγκεκριμένο μοντέλο ή μπάντα, διότι οι απαιτήσεις μπορεί να αλληλοσυγκρούονται. Για παράδειγμα η μειωμένη ισχύς των LPD, μπορεί για άλλους να αποτελεί πλεονέκτημα και για άλλους μειονέκτημα, ανάλογα με τη χρήση που απαιτείται να γίνει. Στη δική μου περίπτωση, έκανα την επιλογή κυρίως με βάση την ευελιξία του πομποδέκτη, προσπαθώντας να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες, αλλά και την εξωτερική του εμφάνιση η οποία θα έπρεπε να είναι χαμηλού προφίλ.

 

Όπως προανέφερα, επειδή οι συχνότητες των PMR και των LPD είναι σχετικά κοντά, κάποιες εταιρείες βγάζουν μοντέλα τα οποία έχουν και τις δύο μπάντες και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια από αυτές θα χρησιμοποιήσει. Δε μου αρέσει να διαφημίζω εταιρείες, αλλά για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, σας αναφέρω τα μοντέλα SL-01 και SL-02 της εταιρείας INTEK. Υπάρχουν φυσικά και άλλες εταιρείες/μοντέλα dual band για κάθε πορτοφόλι (πχ Telcom TE-150), αλλά η προσωπική μου εμπειρία είναι με τα συγκεκριμένα μοντέλα. Είχα προηγούμενη εμπειρία με τον PMR πομποδέκτη microcom 446 της INTEK, έναν από τους μικρότερους και ελαυρύτερους της αγοράς, έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω το SL-02.

 

 

Με διαστάσεις πιστωτικής κάρτας (μήκος/πλάτος σώματος), λίγο μεγαλύτερες από το microcom 446, ο πομποδέκτης dual-band PMR/LPD SL-02, επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσετε ευέλικτα τόσο σαν LPD για τοπικές επικοινωνίες (με όλα τα πρωτερήματα που αυτό συνεπάγεται), όσο και σαν PMR, για περισσότερο απομακρυσμένες επικοινωνίες όταν το επιθυμείτε. Γιατί να εγκλωβιστείτε σε μία μπάντα, όταν μπορείτε να έχετε τα πλεονεκτήματα και των δύο;

 

Με το SL-02, xρησιμοποιώντας τη μπάντα των LPD, εκπέμπετε με ισχύ 10mW. Για την μπάντα των PMR, παρέχεται η επιλογή δύο επιπέδων ισχύως εκπομπής, HI (500mW) και LO (100mW). Συνδυαστικά λοιπόν ο πομποδέκτης, σας δίνει την ευελιξία επιλογής μεταξύ τριών επιπέδων ισχύως εκπομπής.

 

Η κεραία του SL-02 είναι από τις διακριτικότερες που έχω δει στο εμπόριο και επειδή η κεραία είναι κυρίως εκείνη η οποία θα στρέψει τα περίεργα βλέματα επάνω σας όταν χρησιμοποιείτε τον πομποδέκτη στο δρόμο, είναι σημαντικό να δώσετε σημασία σε αυτό το σημείο. Το σχήμα και το μέγεθος της κεραίας του SL-02, μάλλον θυμίζει κινητό τηλέφωνο δεύτερης γενιάς παρά πομποδέκτη PMR/LPD.

 

Το SL-02 είναι επίσης ένα από τα ελαφρύτερα και λεπτότερα σε μέγεθος PMR/LPD της αγοράς. Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημείο, μέχρι που χρειάστηκε να βάλω τον πομποδέκτη στην τσέπη του παντελονιού. Δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο με αυτούς τους πομποδέκτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε σχήμα αυγού με μακρόστενες κεραίες!

 

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που βρήκα χρήσιμο στο SL-02, είναι η κλήση (CALL) με δόνηση. Η δυνατότητα αυτη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε θορυβώδη περιβάλοντα, αλλά και σε περιβάλοντα χαμηλού θορύβου, όπως σε γραφεία για λόγους διακριτικότητας. Σε συνδυασμό με το παρεχόμενο hands-free και τη διακριτική εμφάνιση του SL-02, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα καταλάβουν ότι μιλάτε σε πομποδέκτη και όχι σε κινητό. Προσοχή, η δόνηση λειτουργεί μόνο από SL-02 σε SL-02.

 

Πέρα από τα παραπάνω, όντας κινέζικο, δεν περίμενα και κάποια ιδιαίτερη ποιότητα από το SL-02, αλλά μάλλον την ποιότητα ενός παιχνιδιού. Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ένας καλοσχεδιασμένος πομποδέκτης, σίγουρα όχι επαγγελματικών προδιαγραφών, αλλά όμως ικανός να καλύψει τις περισσότερες από τις ανάγκες του οικειακού χρήστη και πάνω από όλα διακριτικά.

 

Καλές πρακτικές συνομιλίας και ιδιωτικότητα

Εάν επιλέξετε το SL-02, αλλά και οποιαδήποτε άλλο PMR/LPD με ειδοποίηση δόνησης ή όχι, σας προτείνω να εκπαιδεύσετε τους συνομιλητές σας να χρησιμοποιούν πάντα τη λειτουργία της κλήσης (CALL) όταν επιθυμούν επικοινωνία μαζί σας. Αυτό θα σας απαλλάξει από κλήσεις στις οποίες δε θέλετε ή δεν μπορείτε τη συγκεκριμένη στιγμή να απαντήσετε. Παρομοιάστε τους το κουμπί της κλήσης σαν το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Εάν ο συνομιλητής σας δε σηκώσει το τηλέφωνο δε θα μιλήσετε. Ομοίως, αν δεν απαντήσετε στην κλήση του συνομιλητή σας, σημαίνει ότι δεν είστε διαθέσιμος να απαντήσετε, είτε ο πομποδέκτης είναι κλειστός ή εκτός εμβέλειας.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω, σας προτείνω να προτείνετε στους συνομιλητές σας να χρησιμοποιούν πάντα τον ίδιο τόνο κλήσης. Επί πλέον, ορίστε διαφορετικό τόνο κλήσης για κάθε συνομιλητή σας. Έτσι, θα ξέρετε ποιος σας έχει καλέσει, προτού του απαντήσετε. Παρομοιάστε τους τον τόνο κλήσης, με τη λειτουργία αναγνώρισης κλήσης του τηλεφώνου.

 

Φυσικά, εφ’ όσον τα LPD/PMR είναι μή ιδιωτικές επικοινωνίες, όπως άλλωστε και κάθε δαριοερασιτεχνικό δίκτυο και εφ’ όσον απαγορεύεται η χρήση κρυπτογράφησης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην αναφέρετε προσωπικές πληροφορίες στον αέρα. Ως ένα σημείο, η ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται βέβαια από τη μειωμένη εμβέλεια, όπως προανέφερα.

 

Αναφέροντας τα περί ιδιωτικότητας των PMR/LPD, μη θεωρείτε το σταθερό σας τηλέφωνο ως μέσο ιδιωτικής συνομιλίας, πόσο μάλλον το κινητό. Είναι γνωστό το πόσο εύκολα παρακάμπτεται η ιδιωτικότητα των σταθερών και των κινητών τηλεφώνων όταν απαιτείται από το νόμο. Αλλά και τα περιστατικά παράνομης καταπάτησης της ιδιωτικότητας των τηλεφωνικών συμολιών που ακούμε και διαβάζουμε κατά καιρούς, δεν είναι λίγα. Μέγιστη ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, εξασφαλίζεται μόνο με τη χρήση του ίντερνετ, σε συνδιασμό με ισχυρή κρυπτογράφηση ή ακόμη και στεγανογραφία. Ακόμη καλύτερα, απόλυτη ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται με τη δημιουργία δικού σας δικτυακού μέσου, ανεξάρτητου από το τηλεφωνικό δίκτυο ή το ίντερνετ, όπως τοπικά κρυπτογραφημένα ασύρματα δίκτυα (που δε συνδέονται στο ίντερνετ) ή οπτικοί σύνδεσμοι δύο σημείων, στους οποίους η πρόσβαση το φυσικό μέσο είναι εξαιρετικά δύσκολη από τρίτους.
Φυσικά, εδώ δεν πρόκειται για κρατικά μυστικά, όπου η ιδιωτικότητα έχει τον κύριο ρόλο, αλλά για την απλή καθημερινή συνομιλία φίλων/συγγενών. Όμως και μόνο το γεγονός ότι δε χρησιμοποιείτε το τηλεφωνικό δίκτυο ή το δίκτυο κινητής, σε συνδιασμό με την χαμηλή εμβέλεια των PMR και ιδιαίτερα των LPD, μπορεί να σας εξασφαλίσει σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, αφού όχι μόνο δημιουργείτε το δικό σας μέσο επικοινωνίας (τοπική ασύρματη εκπομπή κατ’ απαίτηση) μόνο κατά τη διάρκεια που το χρειάζεστε, αλλά η συνομιλία σας δεν καταγράφεται και δεν εξαρτάται από κεντρικούς εξυπηρετητές, όπως εκείνους των τηλεφωνικών δικτύων, σταθερών και κινητών.

 

Αύξηση εμβέλειας των PMR/LPD

Το γεγονός το οποίο αποτρέπει κάποιους να χρησιμοποιήσουν τα PMR/LPD είναι η μικρή εμβέλεια, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως οι πόλεις ή σε περιοχές με φυσικά εμπόδια. Το γεγονός αυτό, όπως προανέφερα, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός μας, ώς εξασφάλιση περισσότερης ιδιωτικότητας. Παρ’ όλα αυτά, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται η κάλυψη μίας ευρύτερης περιοχής, από εκείνη που μπορεί να καλυφθεί με ένα PMR/LPD. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτούνται συνήθως αναμεταδότες. Παρακάτω περιγράφω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε αναμετάδοση σήματος ενός PMR/LPD, ώστε να επιτύχετε επικοινωνία, από τοπικό επίπεδο, σε μεγάλες περιοχές ή ακόμη και με ολόκληρο τον κόσμο!

 

Στο παρόν άρθρο, δε θα αναφερθώ στη νομιμότητα η μή των διαφόρων τρόπων αναμετάδοσης, αλλά θα εστιάσω στις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από τις σχετικές διατάξεις, προκειμένου να είστε οπωσδήποτε σύμφωνοι με το νόμο αν θέλετε να κάνετε αναμετάδοση τέτοιων συχνοτήτων. Το θέμα είναι και νομικό αλλά και ηθικό, αφού με τις δικές σας ενέργειες, δε θα πρέπει να παρεμποδίζετε τους υπολοίπους που προσπαθούν να μιλήσουν σε αυτές τις συχνότητες.

 

Σύνδεση πομποδέκτη με εξωτερική κεραία

Η λύση αυτή, περιλαμβάνει την τροποποίηση του πομποδέκτη PMR/LPD και την αντικατάσταση της ενσωματωμένης κεραίας του με μία εξωτερική κεραία, η οποία συνδέεται με ομοαξωνικό καλώδιο στον πομποδέκτη. Για τη μετατροπή του πομποδέκτη, απαιτείται αυτός να ανοιχτεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα.

Η εξωτερική κεραία, όντας συνήθως μεγαλύτερη σε μήκος από την ενσωματωμένη, δίνει αφενός μεγαλύτερο κέρδος, αφετέρου, επειδή τοποθετείται έξω από οικήματα ή αυτοκίνητα, αυξάνει την εμβέλεια, αφού είναι απαλλαγμένη από τοίχους και άλλα φυσικά εμπόδια.

 

Σύνδεση πομποδέκτη με εξωτερική κεραία, χωρίς μετατροπή του

Η σύνδεση αυτή, έχει τα ίδια οφέλη όπως προηγουμένως, αλλά ο πομποδέκτης δε χρειάζεται να ανοιχτεί και να τροποποιηθεί.

Αντί να αντικατασταθεί η ενσωματωμένη κεραία του πομποδέκτη, τυλίγεται ένα καλώδιο γύρω της, το οποίο συνδέεται με την εξωτερική κεραία. Το καλώδιο αυτό, σχηματίζει επαγωγική ζεύξη με το στοιχείο της κεραίας που βρίσκεται εσωτερικά (το οποίο είναι συνήθως σπειροειδές), μεταφέροντας το σήμα από την εξωτερική κεραία στον πομποδέκτη και αντίστροφα.

 

Προσάρτηση πομποδέκτη σε εξωτερική κατευθυνόμενη κεραία

Με τη λύση αυτή, ο πομποδέκτης τοποθετείται κατευθείαν πάνω σε κατευθυνόμενη κεραία (συνήθως τύπου Yagi), χωρίς να απαιτείται ομοαξωνικό καλώδιο. Τα παρασιτικά στοιχεία της κεραίας, δημιουργούν ένα λοβό ακτινοβολίας προς μία κατεύθυνση και το πλήθος τους προσδιορίζει το κέρδος.

 

Φυσικά, η λύση αυτή, απαιτεί είτε να εκπέμπετε κρατώντας τον πομποδέκτη και την εξωτερική κεραία στο χέρι, ή να προσαρτήσετε τον πομποδέκτη στην κεραία μέσα σε ένα αδιάβροχο κουτί και να επικοινωνείτε με αυτόν χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο ήχου σε συνδιασμό με τη λειτουργία VOX.

 

 

Τα όσα προανέφερα, σχετίζονται με την αύξηση της εμβέλειας του πομποδέκτη, με τη χρήση εξωτερικής κεραίας, χωρίς αναμεταδότες. Οι παρακάτω τρόποι, χρησιμοποιούν αναμεταδότες/επαναλήπτες για τον ίδιο σκοπό. Είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ή περισσότερους τρόπους συνδιαστικά.

 

Σύνδεση με μαγνητόφωνο (παπαγαλάκι)

Η λύση αυτή, χρησιμοποιεί το “παπαγαλάκι”, μία συσκευή ηχογράφησης και αναπαραγωγής, η οποία μπορεί να αποτελείται από μαγνητόφωνο ή ψηφιακή ηχογράφηση σε μνήμη flash. Οι δύο πομποδέκτες, επικοινωνούν μεταξύ τους, με τη χρήση ενός τρίτου πομποδέκτη, ο οποίος συνδέεται στο παπαγαλάκι. Κάθε φορά που εκπέμπει ο πρώτος ομιλητής, η φωνή του ηχογραφείται στο ενδιάμεσο παπαγαλάκι και όταν αυτός τελειώσει την εκπομπή, το παπαγαλάκι την αναπαράγει, ώστε να την ακούσει ο άλλος συνομιλητής.

Φυσικά, ο τρόπος αυτός αναμετάδοσης δεν είναι πολύ πρακτικός, αφού ο πρώτος ομιλητής υποχρεώνεται να ακούσει την εκπομπή του να αναπαράγεται από το παπαγαλάκι και η επικοινωνία διαρκεί ουσιαστικά το διπλάσιο χρόνο. Θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεκτή λύση πάντως, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

 

Σύνδεση δύο πομποδεκτών μεταξύ τους (χρήση δύο καναλιών στην ίδια μπάντα)

Με τη λύση αυτή, χρησιμοποιείται ένα επί πλέον ζεύγος πομποδεκτών ως αναμεταδότες, οι οποίοι συνήθως έχουν ενεργοποιημένη τη λειτουργία VOX και συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο ήχου. Ο πρώτος ομιλητής εκπέμπει σε ένα κανάλι και η εκπομπή του λαμβάνεται από τον πρώτο πομποδέκτη του αναμεταδότη. Ο ήχος από αυτό τον πομποδέκτη, οδηγείται στο δεύτερο πομποδέκτη του αναμεταδότη, ο οποίος αναλαμβάνει τη αναμετάδοση στο δεύτερο ομιλητή σε διαφορετικό κανάλι.

Η λύση αυτή, εξαλείφει το μειονέκτημα ηχογράφησης και αναπαραγωγής με το παπαγαλάκι. Η αναμετάδοση γίνεται σε πραγματικό χρόνο και δε χρειάζεται να περιμένετε. Το μειονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιούνται δύο κανάλια για την αναμετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας ομιλητής εκπέμπει (και λαμβάνει) σε ένα κανάλι, ενώ ο άλλος εκπέμπει (και λαμβάνει) σε διαφορετικό κανάλι.

 

 

 

Αναμετάδοση από LPD σε PMR και αντίστροφα (χρήση ενός καναλιού ανά μπάντα)

Για να εξαλείψετε το μειονέκτημα της χρήσης δύο καναλιών ανά μπάντα, μπορείτε να κάνετε αναμετάδοση χρησιμοποιώντας και τις δύο μπάντες PMR και LPD. Αντί να χρησιμοποιούνται δύο κανάλια στην ίδια μπάντα, χρησιμοποιείται ένα κανάλι σε κάθε μία από τις μπάντες. Η λύση αυτή παρέχει επί πλέον διασύνδεση μεταξύ των δύο μπαντών. Έτσι, χρήστες οι οποίοι δεν έχουν LPD, είναι δυνατόν να μιλήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας τα PMR τους. Φυσικά, το σήμα σας, εκπέμπεται και στις 2 μπάντες, για παράδειγμα στα LPD από τον πομποδέκτη σας και ταυτόχρονα και στα PMR από τον αναμεταδότη.

Ο αναμεταδότης, λειτουργεί ως εξής. Όπως προηγουμένως, οι δύο πομποδέκτες του, έχουν ενεργοποιημένη τη λειτουργία VOX και συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο ήχου. Με το LPD σας καλείτε το συνομιλητή σας στο LPD κανάλι του αναμεταδότη. Ο αναμεταδότης λαμβάνει το ραδιοφωνικό σήμα στο LPD του και μεταφέρει τον ήχο, στον PMR πομποδέκτη του, ο οποίος στη συνέχεια το αναμεταδίδει στο κανάλι PMR, το οποίο και λαμβάνει ο φίλος σας.

Φυσικά, το σχήμα αυτό μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, όπως φαίνεται παραπάνω. Για παράδειγμα, ο συνομιλητής σας και εσείς, μπορεί να έχετε μόνο LPD, τα οποία έχουν περιορισμένη εμβέλεια. Στην ταράτσα σας εγκαθιστάτε ο καθένας από ένα αναμεταδότη LPD/PMR. Το LPD μέρος του αναμεταδότη, αναλαμβάνει την τοπική επικοινωνία, ενώ το PMR μέρος του, την απομακρυσμένη επικοινωνία. Επειδή τα LPD έχουν πολύ περιορισμένη εμβέλεια, σε ένα τέτοιο σχήμα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία με τον αναμεταδότη. Ακόμη και το LPD το οποίο είναι εγκατεστημένο στον αναμεταδότη, δεν μπορεί παρά να καλύψει μία πολύ περιορισμένη περιοχή, το οποίο συνεπάγεται ότι η κύρια κάλυψη στην ευρεία περιοχή, είναι στην μπάντα των PMR, εκτός και αν βρίσκεται πολύ κοντά σας ένα δεύτερο LPD. Τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ευρύτερο, χρήστες οι οποίοι δεν έχουν LPD, είναι δυνατόν να μιλήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας τα PMR τους, αλλά μόνο μέσω των αναμεταδοτών φυσικά.

 

Το σχήμα αυτό, είναι δυνατό να λειτουργήσει διασυνδέοντας τα LPD/PMR και με αδειοδοτημένες ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, αντικαθιστώντας τον ένα από τους δύο πομποδέκτες των αναμεταδοτών με ένα ραδιοερασιτεχνικό πομποδέκτη (HF/VHF/UHF).

 

Αναμετάδοση μέσω ίντερνετ

Ως εδώ, ανέφερα τους δυνατούς τρόπους αύξησης της εμβέλειας των πομποδεκτών PMR/LPD, χρησιμοποιώντας εξωτερικές κεραίες και αναμεταδότες αποτελούμενους από πομποδέκτες. Με αυτούς τους τρόπους, η κάλυψη μπορεί να γίνει σε επίπεδο πόλης ή μεταξύ κοντινών πόλεων. Υπάρχει όμως και ένας άλλος, μοναδικός τρόπος, με τον οποίο μπορείτε να επιτύχετε κάλυψη πανελλαδικά αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου με ελάχιστο κόστος, μεγάλη ιδιωτικότητα των συνομιλιών σας και προπάντων χωρίς να προκαλείτε παρεμβολές.

 

Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιεί το ίντερνετ και συγκεκριμένα τη λειτουργία VOIP (Voice Over IP). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υβριδικό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί πομποδέκτες για τις τοπικές επικοινωνίες και το ίντερνετ για τη διασύνδεσή τους με άλους πομποδέκτες που μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά! Όντας υβριδικό, το δίκτυο αυτό διασυνδέει το ίντερνετ με τους πομποδέκτες, συνεπώς δεν απαιτείται κάποιος να έχει πομποδέκτη για να επικοινωνήσει μαζί σας, αλλά απλώς διαθεσιμότητα ίντερνετ και το κατάλληλο λογισμικό εγκατεστημένο στον υπολογιστή του. Έτσι, φίλοι και γνωστοί σας, μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας από τον υπολογιστή τους, χωρίς να απαιτείται να τους “μυήσετε” στη χρήση των LPD/PMR, ενώ παράλληλα εσείς δε χρειάζεται να είστε με έναν υπολογιστή στο χέρι και διαθεσιμότητα ίντερνετ.

 

Για την οργάνωση αυτού του υβριδικού δικτύου, απαιτούνται τουλάχιστον ένας εξυπηρετητής (server) συνδεδεμένος στο ίντερνετ και τουλάχιστον ένας υπολογιστής (RF gateway) συνδεδεμένος με ένα πομποδέκτη, μέσω της κάρτας ήχου του. Σημειώστε ότι ο server και το RF gateway δεν είναι απαραίτητο να είναι δύο διαφορετικοί υπολογιστές, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο υπολογιστή. Επί πλέον, απαιτείται η χρήση κατάλληλου λογισμικού για το server, το RF gateway και τους PC clients, για τους οποίους θα μιλήσουμε παρακάτω. Υπάρχουν αρκετά λογισμικά για αυτό το σκοπό, μερικά εκ’ των οποίων τα eQSO, FRN και το γνωστό σους ραδιοερασιτεχνικούς κύκλους Echolink.

 

Στο παρόν άρθρο, θα αναφερθώ επιγραμματικά στη χρήστη του λογισμικού eQSO, αλλά η διαδικασία είναι παρόμοια και για τα υπόλοιπα λογισμικά. Το eQSO αποτελείται από τρία βασικά κομμάτια, το server, το RF gateway και τον PC client. Στο server συνδέονται είτε το RF gateway ή/και οι PC clients. Με άλλα λόγια, ο server είναι το σημείο σύνδεσης όλων των λογισμικών. Το RF gateway, αναλαμβάνει να συνδέσει τον υπολογιστή με τον εκάστοτε πομποδέκτη που είναι προσαρτημένος σε αυτόν, ώστε οι συνομιλίες από τα ασύρματα δίκτυα να δρομολογούνται προς το ίντερνετ και αντίστροφα. Ο PC client είναι το λογισμικό που εγκαθιστούν στον υπολογιστή τους οι γνωστοί σας, ώστε να μιλούν μαζί σας, χωρίς να απαιτείται να έχουν πομποδέκτη.

 

 

Η παραπάνω εικόνα, δείχνει τους διάφορους τρόπους χρήσης του δικτύου eQSO. Όπως προανέφερα, για μικρά δίκτυα, ο server και τα RF gateways (LINK) είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στον ίδιο υπολογιστή. Ως σύνδεση στο ίντερνετ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία κοινή σύνδεση ADSL. Βάλτε το ADSL router σας να κάνει δουλειά!

 

Θα χρειαστεί να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο router σας (NAT port forwarding), ώστε το πρόγραμμα του server να μπορεί να προσπελαστεί από χρήστες του ίντερνετ, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι PC clients και τα RF gateways που βρίσκονται σε απομακρυσμένους υπολογιστές.

 

Στατική διεύθυνση IP για το router σας, δεν απαιτείται απαραίτητα, αλλά θα σας βοηθήσει να έχετε στατική διεύθυνση (πληρώνετε εξτρα στον παροχέα ίντερνετ), για να γνωρίζουν τα απομακρυσμένα προγράμματα PC clients/RF gateways) τη διεύθυνση στην οποία θα συνδέονται. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δυναμική IP, πρέπει στον υπολογιστή ο οποίος τρέχει το πρόγραμμα του server, να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα όπως το dyndns ή ακόμη καλύτερα το ανεξάρτητο updateIP (http://www.pablosoftwaresolutions.com/html/updateip.html), το οποίο ενημερώνει τους φίλους σας κάθε φορά, για την ανανεωμένη διεύθυνση IP που έχει ο server σας, είτε με email είτε ανανεώνοντας μία ιστοσελίδα η οποία θα είναι γνωστή σε όλους. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι πάροχοι ίντερνετ, ανανεώνουν τη διεύθυνσή σας, μόνο όταν αποσυνδεθείτε από το ίντερνετ, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει συχνά. Μία σύνδεση ADSL χωρίς προβλήματα γραμμών ή απώλειας ρεύματος, μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη για μήνες.

 

Στην εικόνα φαίνονται όλοι οι πιθανοί τρόποι διασύνδεσης των πομποδεκτών με ένα δίκτυο eQSO, μέσω απλών PC clients, RF gateways συνδεδεμένων σε πομποδέκτες ή αναμεταδότες. Φυσικά, εκτός από επικοινωνία φωνής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα για μεταφορά δεδομένων μέσω ενός τέτοιου δικτύου, όπως για παράδειγμα SSTV για την αποστολή φωτογραφιών. Εαν ορίσετε κωδικό για την πρόσβαση των χρηστών στο server, τότε το δίκτυο μετατρέπεται αυτομάτως σε ιδιωτικό.

 

Δε θα ήθελα να αναφερθώ σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για την οργάνωση ενός δικτύου eQSO, αφού είναι εκτός του σκοπού αυτού του άρθρου. Η καλύτερη λύση αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, είναι να μιλήσουμε ζωντανά μέσω ενός δικτύου eQSO!

 

Αναλυτικές οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε στο προσωπικό μου δίκτυο eQSO, μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://www.qrp.gr/eqso.htm

Θα χαρώ να τα πούμε στον “αέρα”!

 

73